Navigace

Obsah

Stravování

U klientů trpících Alzheimerovou chorobou nebo jinými typy demencí často dochází během onemocnění k podvýživě (malnutrici) a velmi často k úbytku svaloviny při zachování tukových zásob, takže malnutrice nemusí být patrná. Může docházet i k patrnému hubnutí.

Nedostatek základních živin, vitamínů, minerálních látek a energie vzniká většinou proto, že se nemocný zapomíná najíst, přijímá nedostatečné množství a nevhodně složenou stravu. Velice často nemocný nedodržuje pitný režim, neboť u těchto lidí často chybí pocit žízně. To pak výrazně zhoršuje zdravotní stav a primární psychické onemocnění. Dochází k hubnutí, zvýšené únavě, apatii, depresím, zhoršenému hojení ran, zvyšuje se riziko proleženin atd.

 

Správné stravování může výrazně ovlivnit kvalitu zdravotního stavu klientů s Alzheimerovou chorobou. To bývá velmi často opomíjeno. V našem sanatoriu každodenně dohlížíme na pravidelnost stravování a dodržování pitného režimu všech našich klientů. Zároveň kontrolujeme množství stravy, které klienti zkonzumují, pomáháme těm, kteří to potřebují při jídle, případně je nakrmíme,  konzistence stravy je upravena, dle potřeby klienta. Stravu klientům podáváme 5x denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře), v případě potřeby i 6x denně (II. večeře). Během dne ergoterapeutky podávají klientům ovoce, občas sladkosti, pořádají posezení při kávě. Snažíme se tak o vytvoření domácí pohody. Strava je denně připravována v naší moderně vybavené kuchyni. Jídelní lístek je předem zveřejněn. V případě indikace nebo potřeby zdravotní diety uvaříme klientovi vhodné dietní pokrmy v rozsahu dietního systému. Jídelníčky jsou schvalovány nutriční terapeutkou. Strava má dostatečnou energetickou a biologickou hodnotu a zároveň je přizpůsobena možnostem stárnoucího organismu.

 

U klientů s Alzheimerovou chorobou se správnou výživou, jejím správným složením a přijímaným množstvím, případně i navýšením množství bílkovin a energie přijímané ve stravě  často podaří udržet dobrý celkový stav klienta a požadovanou hmotnost, nikoliv tělesnou hmotnost navýšit. To je ovšem velice důležité, neboť současně se zpomalí poškozování duševních funkcí a zvyšuje se kvalita života.

 

Vhodné postupy ve stravování klientů s Alzheimerovou chorobou:

Zvýšení obsahu bílkovin ve stravě

Základem je pestrá strava a dostatek bílkovinných potravin z různých zdrojů
- tvrdý sýr - přidáváme do pokrmů, polévek, strouhaný na chléb, do pomazánek ...
- tvaroh - velice důležitý zároveň pro svůj obsah využitelného vápníku, do nákypů, pudingů, na sladká jídla, do pomazánek, šlehaný …
- maso, drůbež, ryby – do měkka upravené, případně nasekané, pomleté, různé technologické úpravy
- sušené mléko přidávat do koktejlů, krémů, pudingů, omáček, kaší

- jogurty – do nápojů, koktejlů, s ovocem, do moučníků...
- zmrzliny – pro zpestření jídelníčku
- vejce – do salátů, pomazánek, zeleninových jídel, polévek …

- ořechy a semena – mleté do různých pokrmů
- luštěniny – kaše, polévky, nákypy, do pomazánek

Zvýšení energetického obsahu stravy za pomoci tuků
- přidávání vysoce energeticky hodnotných složek do pokrmů. Jedná se především o  tuk. Nezvětší se tak o moc objem porce stravy, ale hlavně energetický obsah.

 - podáváme tučnější masa a masné výrobky
- používáme máslo na chléb, přidáváme ho do hotových pokrmů (je velmi dobře stravitelné)
- podáváme tučné (neošizené) mléčné výrobky – tučné sýry, smetanové jogurty, smetanu do pokrmu
- oleje a majonézu do salátů, omáček
- jídelní lístek častěji obsahuje omáčky, knedlíky, moučníky …
- smetana – do kakaa, kaší, na sladké pokrmy, do omáček, kávy, čaje
- sýry tučné do pomazánek, na pokrmy

Zvýšení energetické hodnoty stravy sacharidy
- med, džem, cukr, sladké ovoce
- sušené ovoce – do nákypů
- přírodní šťávy, džusy
- maltodextriny - jsou dobře stravitelné, můžeme je přidávat do pokrmů, jsou běžně dostupné v lékárnách

 

Když strava nestačí, nebo ji klient nemůže přijímat dostatečné množství.

Pokud z nějakého důvodu nemá klient možnost sníst dostatečné množství stravy (zdravotní důvody, odmítání stravy atd.) zařazujeme tzv. sipping, což je popíjení nutričního přípravku. Je to kompletní vyvážená tekutá strava. Můžeme tak jen doplňovat běžnou stravu, nebo zajistit stravu celodenní. Přípravky mají různé příchutě a mohou být obohaceny o bílkoviny, vlákninu a vitamíny.


Obecně až osmdesát procent starých lidí má zhoršený čich a chuť, proto má být strava pestrá, mírně dráždivá, na pohled přitažlivá, neboť nejdříve jíme očima.

 

Almed Servis s.r.o.

Stravování v našich zařízeních zajišťuje firma   Almed Servis s.r.o.

http://www.almed.cz

logo